Saturday, June 18, 2011

JERAWAT!!!!!!!!!!

Assalamualaikum....

Talk about acne and pimples, rasanya semua ada experience having muka berjerawat ni.....actually, Yanie pn tak tau apa maksud sebenar acne dengan pimples ni...rasanya jerawat tu acne kan? dah tu pimples tu hapa??? Maafla saya tak terer BI...Speaking pon berteraboq....MUET pun sekadar Band 4....Setakat Yes, No, Thank You, Orait ja...ngee...  =) Bukan takat tu ja, tiba2 keluaq perkataan Jerawat Batu la, Jerawat Pasir la, Jerawat Nasi la....dalam jerawat ada batu, pasir n nasik ka???hik3....rasa mau lempang ja muka kan?? Hik3....


Untuk memudahkan pemahaman korang sal jerawat ni, Yanie try la search pakcik Google satu dua makna saintifik JERAWAT ni....tapi yang Yanie jumpa hanya dari jawapan dari uncle Wikipedia Indonesia...So sila baca dengan slang Indonesia oke!

Jerawat adalah suatu keadaan di mana pori-pori kulit tersumbat sehingga menimbulkan kantung nanah yang meradang. Jerawat adalah penyakit kulit yang cukup besar jumlah penderitanya. Kligmann, seorang penelit masalah jerawat ternama di dunia berpendapat,"Tak ada satu orang pun di dunia yang melewati masa hidupnya tanpa sebuah jerawat di kulitnya." Kemungkinan penyebabnya adalah perubahanhormonal yang merangsang kelenjar minyak di kulit.[1] Perubahan hormonal lainnya yang dapat menjadi pemicu timbulnya jerawat adalah masa menstruasi, kehamilan, pemakaian pil KB, dan stres. ----> ehsan Uncle Wiki 

Suatu ketika dulu, muka Yanie memang penuh dengan jerawat...since 16 years old muka Yanie da start berjerawat....Jerawat tu bukan jerawat kecik2 yang orang panggil jerawat pasir tau jerawat nasik, tapi siap bernanah2 lagi....kadang2 siap konpius ni jerawat ka bisul?...huhu...and paling tak boleh tahan most of the time paling kurang korang akan nampak at least 5 jerawat batu ni kat muka Yanie...5 tu paling sikit oke! Tak dak istilah jerawat pasir dalam kamus muka Yanie neh sebab smua kategori jerawat batu ala2 bisul....sekarang korang boleh rasakan kesengsaraan Yanie waktu muda remaja dolu2??? Wakaka...Nasib baik waktu tu tak kawen lagi...Kalau tak mesti laki pun x berani kiss pipi...sob3.... ='( Kalau amik gambar siap kena edit dengan photoshop tak mau bagi nampak jerawat....huhuhu....

Puas sudah mak bawak Yanie p klinik untuk berubat....macam2 jugak penyakit yang doktor cakap....Resdung la, seduan la, hormon x seimbang la....sampai kembung perut makan ubat doktor bagi...n sampai kering kulit muka dok gagah sapu krim2 doktor bagi....kawan2 + promoter kat supermarket pun x habis2 dok promote produk kosmetik...bukan x cuba, semua dah cuba....tapi bulan pertama nampak la perubahan...bulan kedua naik berlambak balik....hopeless....

Pernah Yanie pakai ubat sapu doktor bagi dalam bentuk cecair...Asid kot rasanya sebab bila sapu kat tempat jerawat, kawasan sekeliling jerawat akan jadi macam melecur, tiap kali nak sapu ubat mesti pedih sampai meleleh2 ayaq mata jugak la...berkesan tu memang la berkesan tapi 2 minggu jugak la kawasan tu nampak cam melecur....x sanggup weh....walaupun berkesan tapi ubat tu hanya berkesan di luar permukaan kulit, dalaman tak....jerawat still kluaq banyak2 walaupun pakai ubat tu...kalau satu2 masa keluar 7 jerawat, mau Yanie menanggung kesakitan kulit ala2 melecur di 7 tempat....korang mau??? Orang cakap, biar sakit asalkan cantik....Believe me, skali korang pakai ubat sapu ni, konpem korang tukaq statement tersebut....

Tu cara klinik...cara kampung pun Yanie buat jugak...Mostly orang banyak percaya dengan pakai serbuk kulit kayu manis yang diasah pada pasu, dicampur dengan air n disapu ke kawasan berjerawat, bukan takat jerawat, parut jerawat pun boleh hilang...Korang nak tau apa jadi bila Yanie pakai serbuk kulit kayu manis??? habis merah siap berketul2 tempat Yanie sapu kulit kayu manis ni....sampai kena p jumpa doktor gak la mintak ubat....3 minggu baru pulih....seyes, waktu tu sangat malu mau keluaq p mana2....tambah menyedihkan, ada sorang saudara mara Yanie siap halang anak dia kiss pipi Yanie, dia cakap satgi kena kt anak dia pulak....hina sangat ke muka orang yang penuh dengan jerawat ni??? Tolong habag mai....

Then, kat Kelantan ni Yanie ada p klinik kulit...dia cakap Yanie ada masalah hormon....dia siap bekalkan ubat hormon lagi....mahal pulak tu...nasib baik klinik panel...free je la....tapi cam besa, tak da impact sangat...bila tanya doktor tu balik, "besa la you muda remaja lagi....umur cam ni normal la keluar jerawat...nanti you da berumur sket hilang la jerawat tu"...senang ja dia kaitkan faktor usia...lau betul faktor usia jadi penyebab, mesti kawan2 yang sebaya Yanie menghadapi masalah yang sama....tapi ni x, Yanie ja dok ada masalah jerawat batu ni sorang2....kawan2 yang lain habis kurang jerawat pasir ja...nak tgk pun kena pakai kanta pembesar...x aci kan? Buat pembaca2 yang kenal Yanie, xyah tunggu lama2, tengok gambar Yanie dalam tahun 2010 pun jelas terpampang jerawat di muka berbanding seri wajah yang x berapa nak berseri...sob3...

 jerawat ni la menghantui Yanie bertahun2 lamanya... (Ehsan pakcik Google)

Tapi, akhirnya jerawat ni hilang jugak akhirnya....satu ja ubat Yanie makan....waktu tu Kaklong bawak Yanie p Poliklinik keluarga di Jitra, berdekatan dengan IPG Kampus Darul Aman (IPDA)...diulang POLIKLINIK bukan klinik kulit, bukan klinik pakar.....dia bagi Yanie ISOTROIN untuk dimakan sebijik sehari sebelum tido...waktu ni Yanie makan ubat doktor ni ja...no supplement lain...dia cakap bila makan ubat ni tanpa tertinggal mana2 hari selama 6 bulan, 99% jerawat tak akan tumbuh balik...tapi kalau tertinggal, x dak makna la korang makan bapa tahun pun....ISOTROIN ni mahal, sebijik RM6...maksudnya sehari korang dah habiskan RM6 untuk sebijik ubat (sebijik ke sebutir?) mahal kan? Kalau sebulan? Darab la 30 x 6 = RM180 korang dah melayang.....dah kena makan 6 bulan tanpa henti, RM180 x 6 bulan = RM1080 untuk setengah tahun....Nasib baik klinik panel Agrobank...kalau x memang x merasa dah...menggerutu la kulit muka sampai ke sudah....

 Isotroin...comel macam gula2....bila digigit macam makan jeli.... =)

 Yanie makan yang ni - Isotroin-10

Tapi bila makan Isotroin ni, korang akan mengalami symptom kulit kering + bibir merekah....doktor tu memang dah pesan banyakkan minum air masak....pernah sekali bibir Yanie merekah...tangan pulak gatal nak merobek, last2 bibir dah luka macam isteri yang kena tampar dengan suami yang kalah judi...hik3...satu lagi, selera makan pun naik sket...that's why Yanie 'comel'.... =)

Sekarang, Alhamdulillah jerawat da takde...Kalau ada pun satu2 masa cuma naik satu ja....tapi dah x bernanah dah...cuma jerawat kecik2 jer...paling banyak pun naik 2 bijik jerawat...tu pun time tension exam week...Pasni dah xdak orang yang nak halang anak dia dari cium pipi Yanie...haha...yang tinggal bekas jerawat ala kawah bulan...ok la tu...ada perubahan....Yanie start makan ISOTROIN dari bulan 11 sampai bulan 4 2011...Alhamdulillah...thanx mak yang susah2 drive dari Sg Petani ke Jitra setiap 2 bulan untuk amik stok ubat n then pos kat Angah di Kelantan ni....Thanx jugak buat Mak Lang, Mak Teh, Tok, Abah, n kawan2 yang sentiasa amik berat dengan keadaan muka Yanie...hehehe...da macam menang award pulak...

Buat sesiapa yang ada masalah jerawat batu yang susah nak hilang cam Yanie, korang boleh try Isotroin ni...tapi tolong tanya pendapat doktor dulu....ada tempat jual mahal...kawan Kaklong Yanie beli dengan harga RM 8.## sebijik...kalau dapat lagi murah pun ok, tapi jaga2 dengan produk tiruan....Apa2 pun, don't stop hoping and trying...Yanie tau betapa sedihnya perasaan bila jerawat susah nak hilang.....Banyakkan bersabar and most important, sila jaga kebersihan muka...InsyaALLAH, dengan pertolongan dari ALLAH, semuanya boleh diselesaikan... =)

SEBELUM RAWATAN ISOTROIN
Waktu dulu2 x de gambar sangat sebab x suka tgk muka yang x cntik..huhuhu...time ni dah mkn macam2 ubat doktor, so berkurang la sket...Perhatian!! Gambar2 sebelum rawatan ni Yanie cuma guna Sony Ericsson K660i yang mana kamera dia cuma 2megapixel...2megapixel oke, jadi byk jerawat x nampak sangat....Kaklong cakap - 'kamera hp hang ni tipu la...bila amik gambaq x nampak jerawat hang pun!' Mai nak tunjuk muka Yanie bila x nampak jerawat cam Kaklong habag...

 nampak x jerawat berkampung di dahi???

 Yeah, 3 ketul jerawat batu dekat pipi kanan...tu baru pipi kanan sahaja ya....

 x bape jelas sebab ni gambar pantulan dari cermin...walaupun pantulan, blh nampak kan kat pipi kiri tu?

 yang ni kalau x nampak jugak memang sah rabun....

 ni waktu dalam proses rawatan ISOTROIN

# Gambar2 kat atas ni la yang kaklong cakap kamera hp Yanie menipu sebab x nampak jerawat....korang bayang la sniri muka Yanie yang sebenarnya...keh2...

SELEPAS RAWATAN DGN ISOTROIN
Semua gambar di bawah ni diambil dengan hp Sony Ericsson Hazel (J20i) yang mana kameranya 5.0 megapixel...lebih sharp, lebih jelas dan x menipu...hek3...







HARI NI PUNYA GAMBAR...

 Yang tinggal kawah2 bekas jerawat...

 =)




p/s : Sabar itu indah... =)

Thank You For Reading Dear Viewers...Don't Forget To Drop Your Comments And Like..Much Love... -Y@NiE-

12 comments:

HAFIZ ABDULLAH said...

kat mana nak daptkan isotroin-10 nie? saya makan dulu, hampir sebulan, lepas tu,saya xtau nak dapatkan kat mana, saya tanya klinik kat area umah xada...

HAFIZ ABDULLAH said...

salam, kat mana saya nak daptkan isotroin-10 nie? saya dulu makan dalam masa sebulan, ok, jerawat hilang semua, tapi, waktu tu saya belajar dekat kelantan! kat klinik haydar kamal, skunk, saya dah balik KL, kat sini, saya tanya kat klinik xada.....mana nak cari?

Haryani said...

Hafiz : entah la...Yanie pun amik di Kedah...emak akan pos ke Yanie tiap2 bln slama 6 bln...di Kelantan Yanie cuba cari dekat Klinik Balkis tapi xde...cuba Hafiz cari dekat farmasi ke.. =)

syasyajohan said...

u're pretty sista,tapi jerawat tu agak mencacatkan.
saya pun ada,tapi kategori jerawat pasir la gitu.baru rasa syukur tak seteruk mcm akak prnah rsa :D

Haryani said...

huhu...mmg mencacatkan...mujur skrg ni da ok...tggal parut2 je.. =)

misz maria said...

salam..poliklinik kluarga 2 depan taman siswa uum erk??kalau btul yg 2 mmg dekat sgt dgn opis sy..nti leh sy p bli kt poliklinik 2...muka sy pun berjerawat teruk...ingt nk p jmpa pakar kulit ja..

misz maria said...

salam..nk tny...poliklinik keluarga 2 depan taman siswa uum ka?kalau btul 2 polikliniknya...mmg dekat sgt la dgn opis sy...nti leh sy p kt poliklinik 2...muka sy pun berjerawat teruk...

Haryani said...

atas sikit lagi dri taman siswa uum tu...poliklinik keluarga yg suami isteri buat..

※ Najia Idrina ※ said...

Ya Allah sis.I'm 15 years,Now I have the same prob like you before >< Dunno what to do anymore. Jeles tngk classmates. 80% x de acne/pimple.. Rendah diri pun dah mula menebal. Mcm2 Produk dh try. Sad sngt2 tp bersyukur jugak x seteruk yg dipampang oleh mr google. kwn cakp faktor utama is keturunan.. any suggestion product other than the expensive medicine ?

Nurin Hawa said...

Serius malu if byk jerawat kt muka.. Tambah2 jerawat batu.. Self confidens pon kurang..Jom usha2 supplemen terbaik utk atasi masalah ni dan cantikkan muka

Dapatkan juga produk utk cantikkan kulit muka yang betul

mizzleenaothman said...

Insya Allah ada penyelesaian tu nanti macam akak dulu pun muka macam ni jugak .Yang penting setiap produk tu mesti selamat,berkesan dan semulajdi .Jemput datang blog yer.Semoga terjalin ukhwah .Tq

Fatimah Bt Tony said...

Perkongsian yang sangat menarik & bermanfaat, admin. 😊

Rahsia Kekal Jelita & Awet Muda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...