Saturday, August 23, 2014

Malaysia Berkabung 22 Ogos 2014


Assalamualaikum...
Setelah perjalanan panjang yg ditempuhi MH17 dri Frankfurt ke Malaysia, akhirnya sebahagian jenazah2 cabin crew dan penumpang dibawa pulang.

Innalillah hi wainnailaihirojiun...

Tak dapat dibayangkan mcm mana kalau kita menjadi ahli keluarga mangsa yang terlibat, seorang isteri yang menunggu kepulangan suami, seorang anak yang menantikan kepulangan ibunya dan sepasang suami isteri yang menantikan kepulangan anak, menantu dan cucunya.

Di kesempatan itu, pihak sekolah tempat Yani berkhidmat, telah mengadakan majlis bacaan Yasin dan 'live streaming' adat istiadat penghormatan jenazah MH17. Semoga roh mereka ditempatkan dikalangan orang yang beriman.. Amin...



Majlis bacaan Yasin


Live streaming upacara penghormatan jenazah


Yanie mmg teringin sangat nak tgk upacara tu tapi ingtkan tak berkesempatan sebab waktu tu waktu persekolahan. Nasib baik sekolah buat live streaming. Sebak rasanya bila tengok satu2 jenazah diusung. Alhamdulillah, sampai hari ni, 1 dunia mendoakan kesejahteraan penumpang2 ini terus menerus. Takziah dari kami, MH17 & MH370, kami sentiasa mengingatimu....

Al fatihah...

Thank You For Reading Dear Viewers...Don't Forget To Drop Your Comments And Like..Much Love... -Y@NiE-

Thursday, August 14, 2014

Marriage

"When over the years someone has seen you at your worst, and knows you with all your strengths and flaws, yet commits him- or herself to you wholly, it is a consummate experience. To be loved but not known is comforting but superficial. To be known and not loved is our greatest fear. But to be fully known and truly loved is, well, a lot like being loved by God. It is what we need more than anything. It liberates us from pretense, humbles us out of our self-righteousness, and fortifies us for any difficulty life can throw at us.”





Thank you ALLAH for the 'gift' ��


Thank You For Reading Dear Viewers...Don't Forget To Drop Your Comments And Like..Much Love... -Y@NiE-

Saturday, August 9, 2014

Wedding Preparation

Assalamualaikum...

Since Yanie banyak membaca blog2 orang dalam membuat persiapan kawen Yanie, so dlm post ni Yanie pun nak share sikit pasal wedding preparation yang Yanie dah buat sebelum kawen. At least dapat membantu sesetengah bride2be dlm membuat persiapan walaupun sikit..

First skali, konsep wedding Yanie senang je, simple dan tak membebankan. Yelah, sesetengah org nak wedding dia grand, sanggup habis berpuluh2 ribu utk persiapan kawen kan. For me, cukup la sekadar yang kami mampu. Keje pun baru setahun. Yang penting, lepas kawen xterbeban dgn hutang. Alhamdulillah, biarpun simple, tapi puas hati. Sebab tu ada sesetengah benda macam hand bouquet, gubahan hantaran dgn veil Yanie buat sendiri je.. survey ig semuanya ratus2... yelah, benda mmg renyah kalau nak buat sendiri so harga mmg xdapat nak disangkal la..bila buat sendiri, bwah dri RM50 dah blh dapat. Mmg puas hati cuma xdela nak nampak grand sangat. 

So dibawah adalah beberapa persiapan yang Yanie buat sebelum kawen :

1) SURVEY BUTIK PENGANTIN

- untuk butik ni, seminggu lepas bertunang Yanie da start survey. Kononnya senang buat preparation utk wrna tema la..tp last2 banyak kali jugak tukar pilihan baju. Antara sebab Yanie survey awal adalah sesetengah butik akan naikkan harga pakej kawen bila tiba tahun baru. So bila book awal, boleh dpt harga lama.

Untuk pilihan baju, Yanie cadangkan jgn pilih baju awal2. Waktu book tu pilih je 1 baju, tp lepas cuti sekolah je keep update dgn design baru kt butik. Kalau yg nak buat design baru slalunya caj dalam RM500 ke RM800 utk baju perempuan / sepasang. Tapi bg Yanie tu agak membazir sebab kita pakai sehari je lepas tu baju bknnya dpt kt kita kn. So Yanie just follow je butik tu kalau ada baju baru buat, at least kita jd org kedua atau org ketiga yg pakai design tu. 

Untuk baju nikah, Yanie sewa butik jugak. Sepasang skali veil, bantal, mekap, bunga tgn, aksesori bg lelaki n ppuan, sampin tanjak semua tu dlm RM300 je. Kalau nak tempah baju nikah sendiri utk baju je dan beratus2...Lepas tu x pakai sebab warna putih krim... So baik sewa je, dpt 1 set. Tp sesetengah suka tempah sendiri sbb blh plih design n jenis kain mcm mana. Mcm biasa, it's up to us utk buat pilihan.

Utk baju sanding, Yanie adalah third user utk baju tu. Ok la, xdela lama sgt design tu kan. Org ckp baju ni mcm baju majlis berinai Rozita Che Wan. Actually org yg tempah baju tu (first user) mmg nak buat baju mcm majlis berinai Che Ta, kembang berlapis2 kat bawah. Mula2 Yanie xnk warna purple sbb sama macam baju kawen kaklong 3 taun lepas, tapi tgk je baju tu terus berkenan. Purple pn purple la. Dah la berat, kain dia saja 13meter, berat dia 15 ke 18 kilo kot... Tahan je la, nak cantik kan... Kih3...


Nikah : Krim + Pink (sbb hubby mmg suka kaler pink)
Sanding : Purple Gold


2. BELI HANTARAN

Balik saja ke KL seminggu sebelum start persekolahan tahun 2014, kami fokus utk beli hantaran. Sebab waktu tu tgh Year End Sale, so harga mmg murah. Waktu tu mmg menapak la ke Sogo, Pertama Complex, Alamanda utk cari brg hantaran. Utk hantaran, pihak lelaki bg 7 dulang berbalas 9 dulang. And utk brg2, Yanie and Apis set 4 barang setiap seorang dgn bajet RM1000 utk keempat2 brg. Selebihnya letak la makanan ke, buah ke, sejadah ke, telekun n kain pelikat ke... And utk hantaran kitorang beli :

UTK PIHAK LELAKI
1. Leather backpack
2. Jam tangan Casio Edifice
3. Jaket jeans (x ingt brand ape, malas nak check)
4. Sweater Adidas

UTK PIHAK PEREMPUAN
1. Handbag Bonia
2. Purse Bonia 
3. Jam tangan Casio Sheen
4. Kasut high heel Carlo Rino

Semua tu mmg cukup2 RM1000 utk seorang, sbb ade YES bru blh dpt murah. Kalau x ternganga jgk la kan. And hantaran selebihnya dari pihak Yanie, Yanie bg :

UTK PIHAK LELAKI
5. Kain pelikat & Sejadah
6. Buah-buahan
7. Kuih
8. Coklat
9. Tepak Sireh

Utk gubahan hantaran, ikut hati nak je tempah kt kedai, cantik je diorg buat. Tp bg Yanie x berbaloi, sbb nk buat tunjuk kejap je. So Yanie gubah sendiri. Guna balik je bekas hantaran mak Apis bg waktu tunang, bunga waktu tunang ade 1 jenis, so Yanie tmbah lg 2 - 4 jenis bunga bg meriah, sesuai dgn tema purple gold. Jadi bekas hantaran n polisterin utk dulang dh ade, jd Yanie tambah bunga je la, dengan tukar kain pembalut polisterin n lace rambu ramba keliling tu.. Bajet dalam RM150 ke RM200 jugak la.. Utk hantaran, cuti bulan 3 Yanie dh start buat sbb blik bln 6 tggl beberapa hari lg dh nak nikah, takut x sempat.

Contoh hantaran kuih yg Yani buat

3. HAND BOUQUET

Utk hand bouquet / bunga tangan, waktu bln 3 g pilih baju Yanie dh mtk nk tgk bunga tgn buti tu mcm mana. Bunga tgn yg diorg sediakan agak simple n kecik je, so Yanie mmg x berapa puas hati. Terpikir jugak nak tempah fresh flower, bila tnya butik dalam RM80 ke RM150. Mmg affordable tp xtahan lama n xleh simpan buat kenangan. Survey ig byk je cantik2, tp harga dalam RM150 keatas jgk. Mula2 mmg nk tempah tp kaklong ckp baik Yanie try gubah sndiri since Yanie reti la jgak gubah2 ni. So Yani buat sendiri. Alhamdulillah menjadi, dalam range harga RM30 utk 1 hand bouquet. Hand bouquet dri butik Yanie ambik jgk sbb dh masuk dlm pakej, tp ltak atas katil je... Bukannya ape, klu hand bouquet x cntik, gmbar kawen pn jd xcntik kn. So ni gmbar hnad bouquet Yanie buat :




Bunga tangan nikah n sanding buat sendiri...


Untuk nikah, Yanie ltak 1 jenis bunga je sbb baju nikah simple je. Utk sanding Yanie ltak 2 jenis bunga berlainan, biar naik sikit bunga tgn tu. Alhamdulillah ramai kwn2 puji. Tapi nak siap tu berpeluh2 jugak la sbb try and error.


4. VEIL

Utk veil, sama jgk mcm bunga tgn. Waktu pilih baju Yanie dh survey siap2 kt butik. And veil yg diberi tu bg Yanie terlalu simple, mcm kosong je. So, nk bg puas hati, Yanie buat sendiri jgak. Ni nak buat mmg lama, mula2 design mcm lain, dh jahit manik atas lace, nmpak buruk pulak. Bukak balik jahit manik balik. Tak jadi, bukak balik. Hehehe... Geleng kepala jgak la housemates tgk. Tp kawen klu blh sekali seumur hidup je kan, so buat la sehabis baik. Bila survey ig, mostly yg jual veil just guna halfmoon n jahit lace sikit atas kepala n hujung, range harga RM100 - RM150. Bg Yanie agak mahal, so usha2 blog lain cara2 nak buat veil sndiri guna kain net. 

Mula2 nak buat bunga keliling veil, tp takut sarat sgt mcm pokok krismas, so Yanie letak atas kepala n smpai leher sikit, hujung veil ltak jgak n keliling bulatan tu Yanie jahit manik. Penat mmg penat, tp bg Yanie berbaloi. Modal? Beli kain net dekat kedai Madras depan Semua House RM6 semeter (ambik semeter setengah sbb try n error takut x ckup), lace dalam RM15 semeter kat Madras jugak n manik kaler Gold n Purple dalam RM10. So total dalam RM35. Yang penting ketekunan nk mejahit. Hihihi... Sesetengah org malas nk fikir n susahkn diri nk jahit2 bagai. Tp dh Yanie lbih suka klu buat sendiri baru puas hati. So siap la...

Pandangan belakang...sarat dengan manik...

Pandangan sisi...

Keliling separuh bulatan..

Untuk jahit manik, Yanie sentiasa guna benang 4 lapis (2 lapis masuk jarum n lipat 2). Jadi jahitan manik jadi tebal n susah nk tercabut. Faham2 je la kan manik2 pearl ni senang nk tersangkut sbb btk dia bulat. Kain net tu potong mcm halfmoon je. Yg straight je tu letak atas kepala n Yanie jahit lace di tgh dan hujung. Yg separa bulatan tu Yanie jahitkn manik gold n purple berselang seli guna jahitan silang pangkah. Jahitan mmg sngaja Yanie bg nampak n Yanie guna benang jahit warna gold. Gmbar zoom xde, xdpt nk tunjuk..sob3..

Utk yg nak buat veil sndiri, bg yg pendek n kurus, better buat labuh tp klu tggi n gempal, at least smpi pinggang atau pinggul da cukup. Yg penting, determination...Chaiyo2!!



So setakat ni dulu cerita tntg wedding preparation Yanie, kalau Yanie rajin Yanie update yg lain pulak yer... Doakan perkahwinan kami kekal hingga ke Jannah... Amin... Yg bakal berkahwin, x mo stress2 ye.... Semoga segala urusan dipermudahkan oleh ALLAH SWT... ;)



I'm a happy bride...
Alhamdulillah...



Thank You For Reading Dear Viewers...Don't Forget To Drop Your Comments And Like..Much Love... -Y@NiE-

Tuesday, July 29, 2014

Raya Kami!

Assalamualaikum...

Salam Syawal & Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua..
Alhamdulillah...dgn izin dan kurnia dri ALLAH, tahun ini merupakan tahun yg bermakna bg Yanie. First time beraya sbg seorg isteri n tahun depan, harap2 dapat beraya sbg seorg ibu pulak...InsyaALLAH...

Syukur Ya ALLAH atas nikmat yg KAU kurniakan kepada kami...Semoga ikatan kami akan terus erat dan kukuh..Amin...


Raya kami...Alhamdulillah...


Thank You For Reading Dear Viewers...Don't Forget To Drop Your Comments And Like..Much Love... -Y@NiE-

Wednesday, July 23, 2014

Tukar Status

Assalamualaikum...

Pada tanggal 6 Jun 2014, dengan sekali lafaz Yanie dah pun selamat bergelar isteri kepada Hafiz. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah...Syukur tidak terkira. Selepas beberapa kali diduga dengan bermacam2 halangan, akhirnya jodoh tetap menjadi milik kami. Syukur Ya ALLAH...

Teringat dulu, waktu betul2 kami diduga beberapa bulan sebelum tunang, banyak kali Yanie nak mengalah. Banyak kali jugak Yanie cuba lari dari Hafiz. Tapi Hafiz mmg sabar, dan tahan je semua. Sungguh, kalau bukan sbb Hafiz, mgkin kami dah x bersama sekarang. Dan alhamdulillah, lepas habis je dugaan tu, segala proses tunang n kahwin jadi mudah dan lancar.

Dan hari ni, hampir 2 bulan kami berkahwin dan tahun ni tahun pertama kami sambut puasa dan raya bersama-sama. Semoga ikatan perkahwinan kami akan terus kekal hingga ke Jannah. Semoga kami terus kuat menghadapi segala dugaan dalam alam perkahwinan. Amin...







Thank You For Reading Dear Viewers...Don't Forget To Drop Your Comments And Like..Much Love... -Y@NiE-

Wednesday, April 30, 2014

4 years...

If loving u is wrong,then I never want to be right again...

Happy (belated) Anniversary my dear fiancee...
Thanks 4 everything...
Sentiasa ada di saat susah n senang,
Disaat suka dan duka,
A month to go n we will go through a new phase in our relationship...
From engaged to married,
From fiancee to husband n wife...
Tq kerana sentiasa sabar menunggu hingga diri ini kembali pulih dari luka lama smpai berbulan2 lamanya...
Despite of other woman,u made the decision to stay with me...
Tq syg...
Love u so much...


Thank You For Reading Dear Viewers...Don't Forget To Drop Your Comments And Like..Much Love... -Y@NiE-

Tuesday, January 28, 2014

Happiness..

If you’re brave to say “good bye” life will reward you with a new “hello” –Paulo Coelho-


Happiness attract happiness... Nak bahagia memang mudah, bersyukur dengan apa yang kita ada dan jangan dengki dengan apa yang dipunyai oleh orang lain... ALLAH knows better what best for us... Yang penting, JANGAN bina kebahagiaan anda dengan merampas hak atau kepunyaan org lain... Kerana diakhir nanti bila anda tak dapat apa yg anda inginkan, anda akan mula menuding jari dan meletakkan kesalahan di bahu orang yang telah anda rampas kebahagiannya...

Happiness comes when we stop complaining about the troubles we have and offer thanks for all the troubles we don’t have... It is not something ready made or something that you can buy it online... It comes from your own actions... Stop complaining, try to compare yourself to other people who are more unlucky... Then you will realize how happy you should be right now....


Be Happy..Coz Everyone Deserves It!



Me : Live simply. Love generously. Care deeply. Speak kindly. Leave the rest to ALLAH... INSYAALLAH...


Thank You For Reading Dear Viewers...Don't Forget To Drop Your Comments And Like..Much Love... -Y@NiE-

Saturday, January 25, 2014

Be Strong...

Assalamualaikum...
I bet every single person in this world had experienced a difficult days to go through... The day that we need to face our biggest fear or making a decision neither to stay nor to lose...
I've made the decision to leave..not one, but mostly everytime when I know about it... I rather choose to live in peace even my hands are empty... And I know, he won't let me go for sure... But, I'm afraid of being hurt and losing.. So it 's better for me to leave than being left behind...
But today, everythings have changed... The day that I determined to stop was the day that changed my fate... Now, we are happily engaged and Apis has changed drastically to be a very responsible fiance and really take care of me...
Despite the heavy rain, there's always a beautiful rainbow waiting for you... So don't lose hope and be strong... ALLAH knows what best for us... Thank you ALLAH for everything... ALHAMDULILLAH...



Thank You For Reading Dear Viewers...Don't Forget To Drop Your Comments And Like..Much Love... -Y@NiE-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...