Saturday, February 26, 2011

Berdoalah Selalu...ALLAH sentiasa ada bersamamu...

"Dan  mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan  sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada  orang-orang yang khusyuk." (Surah Al-Baqarah Ayat 45)

 

Doa Adalah Intipati Kepada Segala Ibadah

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: "Tiadalah di atas dunia ini seorang Muslim yang berdoa melainkan akan diperkenankan Tuhan atau dipalingkan daripadanya kejahatan selama dia tidak berdoa perkara-perkara yang berdosa atau membuat perkara yang memutuskan tali persaudaraan. Lantas seorang lelaki berkata: "Kalau begitu kita perbanyakkan doa? Jawab baginda: " Di sisi Allah (penerimaan) lebih banyak."Riwayat at-Tirmizi

i)    Setiap umat Islam dituntut supaya berdoa kerana doa adalah inti pati kepada segala ibadah. Orang yang enggan berdoa dianggap sebagai orang yang sombong, takbur dan bongkak.

ii)    Ketika berdoa, kita hendaklah peka kepada apa yang didoakan (dipohon), janganlah berdoa dengan mulut sahaja sedangkan hati kita lalai. Sebaliknya hadirkan hati serta hayati apa yang dipohonkan itu serta yakin bahawa Allah akan menerima doa tersebut kerana sesungguhnya Allah S.W.T tidak akan memperkenankan doa orang yang hatinya lalai dan alpa.

iii)    Supaya doa dimakbulkan, hendaklah kita mematuhi adab-adab berdoa serta memilih masa dan tempat yang sesuai kerana Allah dengan sifat-Nya yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang tidak akan mensia-siakan doa hamba-Nya selama mana apa yang diminta itu merupakan perkara-perkara yang baik. Begitu juga Allah yang sifat-Nya yang Maha Pengampun tidak akan menolak doa hambanya yang beristighfar dan berdoa memohon keampunan dari segala dosa yang telah dilakukan.


Mintalah Kepada Allah Swt Sentiasa

Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah)  bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang  berdoa apabila ia memohon kepadaKu, maka hendaklah mereka itu memenuhi  (segala perintah)Ku dan hendaklah mereka beriman kepadaKu, agar mereka  selalu berada dalam kebenaran. (Surah al-Baqarah: 186)

Mintalah kepada Allah Swt dalam apa jua keadaan, dalam hati dan juga dengan adab-adab berdoa serta waktu-waktu berdoa yang terbaik. Setiap manusia tidak lari daripada menghadapi pelbagai masalah. Bila  kita merasakan tidak ada tempat mengadu, hilang arah tujuan, ingatlah  sesungguhnya tidak ada daya dan upaya kecuali dengan pertolongan Allah.

Kembalilah kepada Allah, berserahlah sepenuhnya kepada Allah. Yakin  lah Dia tidak pernah meninggalkan kita sendirian. Suburkanlah iman di  hati dan selalu menginsafi diri. Sesungguhnya setiap ujian itu adalah  pembuka jalan untuk kembali kepada Allah. Inilah caranya Allah menuntun  kita agar tidak jauh daripadaNya.

Mintalah pertolongan daripadaNya dengan menggandakan kuasa sabar dan  memperbanyakkan solat. Perteguhkan tawakkal dan redha dengan takdirNya.  Kembalilah kepada Allah dengan memilih jalan kehambaan. InsyaAllah di  situ akan ada tempat bagi melabuhkan jiwa yang kepenatan.artikel dri iluvislam..Thank You For Reading Dear Viewers...Don't Forget To Drop Your Comments And Like..Much Love... -Y@NiE-

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...