Monday, November 28, 2011

Najwa Latif kena tegur sebab salah eja di Twitter.

Assalamualaikum...


Nampak apa yang salah? The right spelling is - EXPECT, bukan ASPECT. Sebutan aspect dan expect mungkin hampir sama, tetapi membawa makna yang berbeza.

ASPECT - Aspek
EXPECT - menjangkakan

Disebabkan wrong spelling ni, ada la hamba ALLAH ni yang sudi menegur penyanyi 16 tahun ni. Tapi mungkin Najwa Latif bengang atau x faham tujuan hamba ALLAH yang ikhlas menegur ni, dia membalas,


Ok. Mungkin tweet ada limit, smpai kena buat short form. Tapi lepas Yanie try tulis blik tweet Najwa Latif, tgk berapa yang tinggal -


See??? Ada lagi 39 huruf lg yang boleh Najwa Latif isi sebelum sampai limit. Takkan nak tukar aspect ke expect pun kne pke pasal limit. Tapi lepas Yanie sambung baca tweet diorang, baru Yanie tau time ni Najwa Latif masih x tau dimana kesilapan ejaan yang dia buat. Mungkin Najwa Latif ingt si ATM2U ni tegur ejaan yang dah disingkatkn seperti saya (sy), rezeki (rezki), sebab tu dia melenting cakap kalau nk eja penuh, baik g buat karangan, bkn tweet. Namun, ATM2U ni bagus, dia perjelaskan niat dia n tak melenting sama...


Tapi Najwa Latif x faham lagi...


yang lain pun turut membantu ATM2U..


Tapi yang Yanie kesal, ada pulak menuduh ATM2U ni kekwat kerana menegur Najwa Latif. Artis popular takleh kena tegur ke?? Kalau tegur je, dipanggil kekwat??? Adeh, artis popular pun manusia biasa, buat silap.... Tak salah kan kalau menegur??


Bila situasi dah makin bengang, Najwa Latif pulak bijak neutral kan balik suasana...


Actually, ade banyak lagi kesalahan Najwa Latif buat, macam my bad(saya jahat??), didn't noticed (didn't notice sebenarnya), sehingga typo pun disalah erti. Tapi bagi Yanie, biasalah umur baru 16 tahun, belum master English language dengan baik. Yanie ni pun kadang2 buat salah jugak (bukan kadang2, selalu la jugak). Mat saleh sendiri yang native speakers pun ada masalah dengan language accuracy, inikan pulak kita yang cuma guna English sbg second language. Lagipun, x salah pun kalau menegur kan? Artis pun buat silap, n biasalah adat tegur menegur tu. Dalam Islam pun ada disediakan garis panduan menegur, baca SINI. Bagi yang menegur, gunalah bahasa yang berhemah, yang sopan dan teguran mestilah jelas supaya yang ditegur tak tertanya2. Buat yang ditegur janganla melenting pulak, kalau betul salah terimalah kesilapan tu dengan hati terbuka.....



p/s : belajar menerima kesilapan... =)

Thank You For Reading Dear Viewers...Don't Forget To Drop Your Comments And Like..Much Love... -Y@NiE-

7 comments:

~A journey 2 Remember~ said...

huhu..biasala budak2 lagi tuh..mungkin dier bca tweet abg tue ngn nada yg sarcastic..huhu..
tp dasyat jugak ek budak nie?kuat melenting tuh..haha

~A journey 2 Remember~ said...

eh lupa..btw yg pasal 'my bad' tue. dier informal phrase n american nyer slang yg maksud dier lebih kurang my fault or my apology gitew laa..

chegu abbas said...

apa da....hihihi

ahsfantasy24 said...

Kan senang kalau guna BM je :)
huhu dia nampak comel !

Eh?
1. Semarak rukun negara: Jom masuk felda 2011
2. Alahai jomlah jalan-jalan

Haryani said...

Shari (a journey to remember) - hehehehe....aku blajaq british pnya slang...tu yg xtau..hahaha

chegu abbas - huhuhu... =)

ahsfantasy24 - btul3!!

~A journey 2 Remember~ said...

xpa..mana2 pun sama xda beza..mari kita sama2 belajar :)hehe

Haryani said...

keh3.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...