Friday, August 5, 2011

Praktikum...

Assalamualaikum…

Hujung minggu yang malas…hanya dok mengadap laptop…Ngeng…bilik berselerak + baju x basuh + meja penuh barang2…Tu pun ada hati nak bertunang…Opps… =)

Lesson plan untuk next week x buat lg…Another 3 weeks to go… =) Kalau boleh smile panjang2, dah lama Yanie senyum sampai ke Korea…Haha…Dah lama x cerita sal praktikum…Actually since week 1 practicum lagi Yanie nak tnjuk kat korang suasana n tempat Yanie praktikum tapi kemalasan menghantui diri…Ni dah rasa rajin sket so apa kata Yanie bawak korang jalan2 guna mata…Mau?? Lau lu xmau wa talak helan maa… =)




Orait…First, this is my place for another three weeks….Time ni baru week 2, so there’s nothing to put on the table… Masuk week 5, hambek kau, penuh kotak, penuh fail, penuh buku…ruang menulis pun tinggal ciput…nak harap meja kau jadi kemas + cantik??? Konpem x la…. =’(  Antara barang yang wajib ada adalah tisu, sebab lepas ngajaq msti kena basuh tangan sebab penuh dgn kapir kapur…Kebanyakkan barang2 kat atas meja tu adalah hadiah dari budak2 waktu praktikum sem lepas di SK Tangok…



Barang-barang atas meja...kanan skali tuh tong samapah..tong la sangat kan...Thanks Asilah sebab tolong buatkan...sangat berguna kot.... =)


Nama ni dilekatkan kat atas meja sebelah kiri...bajet macam meja sniri kan...apa lg...Meja ni menghadap tingkap...Bila time recess ja, budak2 yang excited dengan cikgu2 praktikum ni akan datang mengendap kat tingkap tuh...Kalau korang senyum sket jer, diorang mesti suka tahap gaban....kadang2 rasa macam dok dalam akuarium ja...budak2 tu umpama pengunjung2 Aquaria KLCC yang eksaited tengok pelbagai2 jenis ikan dalam akuarium..dan ikan itu umpama kitorang la...And it happens every day... (=_=!)


Ni nasi n lauk yang Yanie slalu beli pagi2 sebelum nak g umah Asilah...Fyi, dari IPG Yanie akan baik motosikal ke umah Asilah...dari situ baru kitorang gerak ke sekolah naik keta Asilah...So kedai ni kat tepi jalan jer...Kitorang malas nak beli kat kantin, sebabnya mahal...Bayangkan Yanie amik Teh O Beng (teh o ais) dengan 1 mangkuk kecik sup daging = RM7.00....Tujuh hinggit tau!! Teh o beng tu seringgit ja, so 1 mangkuk kecik sup daging ja dah RM6...mangkuk kecik ja pun....macam mangkuk orang isi sambal belacan ja....mahal kan.... =(


Ni beg yang Yanie slalu bawak selain dari handbag...beg ni Yanie isi barang2 praktikum yang Yanie bawak balik hostel...mostly buku praktikum, kotak pensel, beg stationaries n mcm2 ag...sekarang dah tukaq beg sebab beg ni dah nak terkoyak.... =(


Ok, ni waktu Week 2 Day 1...Yanie ngajar di Bilik Muzik....Senang sket budak2 ni nak bergerak...Lagi satu, senang untuk korang kendalikan aktiviti-aktiviti berkumpulan....Tapi bila masuk dengan budak2 ni, bau diorang ni jangan cakap la...boleh migrain kepala...Tambah2 ag hari Khamis sebab Yanie ngaja masa last skali....Oh tidak!!! Nampak x si pengawas baju biru tu?? Tu la pelajar paling nakal yang suka pkul n buli pelajar....Dia tu hari2 kena tangan dengan Yanie...Kalau x cubit/ pukul/ tarik sideburn memang tak sah....Banyak kes cikgu yang mengajar kelas ni keluar awal n x habiskn pengajaran sebab tension dengan budak ni...n cikgu2 sangat menggalakkan Yanie naik tangan kat budak ni...Kalau x diorang yang akan naik kepala...susah kan??


Time ni Yanie ajar diorang buat buku origami n dalam buku tu diorang kena buat satu Problem Solving terhadap topik yang diajar...Maksudnya buat satu cerita tentang topik Addition of Decimals yang Yanie ajar waktu ni...siap lukis gambar Siti Nurhaliza, Lisa Surihani n Khairul Fahmi lagi nak bagi contoh dekat budak2 ni....tah hapa2 punya lukisan... =)


Suasana waktu budak2 siapkan buku origami...ada yang terlentang, ada yang meniarap, ada yang tergolek2...ikut demo la...janji keje siap...


Contoh buku origami yang student buat...tu gambar Shahrul Idlan Tahala katanya... =P


Hadi yang pemalu dengan buku origaminya,... =)

Mengajar di memang perlukan banyak kesabaran...Tambah2 lagi bila dapat pelajar yang gengster nak mamp**....Awal2 boleh lagi tahan, dah lama2 tu naik hantu la jugak dengan budak2 ni...Tapi ok la, pengalaman baru kena handle budak2 macam ni...So, senyum je la bila hati tengah panas tu...InsyaALLAH 3 minggu x lama je lagi... =)


p/s : praktikum akan tamat pada hari kelahiran si dia tersayang... =)


Thank You For Reading Dear Viewers...Don't Forget To Drop Your Comments And Like..Much Love... -Y@NiE-

2 comments:

ainie syeema said...

comelnya yang tergolek2 tuh..hehe

Haryani said...

mmg la comey....tp nakal giler...tension...huhuhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...