Tuesday, April 19, 2011

PERHATIAN....blog tanpa akaun gmail akan ditutup...betul meh????




Blogger.com merupakan antara perkhidmatan pertama yang dibeli oleh Google. Selepas hampir 8 tahun membeli perkhidmatan blog percuma tersebut, kini Google mengumumkan yang mana mereka akan menghentikan sokongan untuk pendaftaran masuk ke akaun Blogger menggunakan akaun selain daripada akaun Google. Perkara ini akan dilaksana
kan pada 25 Jun 2011 nanti. Menurut Google, bagi pengguna yang tidak mengubahnya kepada akaun Google selepas 25 Jun kelak, mereka akan memadam akaun tersebut, bersama-sama blog-blog yang didaftarkan pada akaun lama tersebut.

Bagi pengguna blogger/blogspot yang menggunakan akaun selain akaun Google untuk log-in ke blog, wajib menukarnya dengan kadar segera bagi mengelakkan blog anda dihapuskan.

Contoh : pakpandir@yahoo.com ditukarkan kepakpandir@gmail.com!



Bagaimana nak tukar email login ke blog? Ikuti langkah-langkah di bawah!
1. Create akaun gmail

Mula-mula, create akaun gmail dulu. Kalau dah ada, ikuti langkah seterusnya.

2. Sign in blog macam biasa ( guna email yahoo -contohnya ). Pergi Settings > Permissions > klik Add Authors > Masukkan email gmail > klik Invite.

3. Login akaun gmail > ada email jemputan > klik link untuk pengesahan. Ada notis "To join this blog as an author, accept the invitation by signing in with your Google Account here". Jangan takut, klik saja ‘here‘ dan kita akan dibawa memasuki dashboard blog tersebut.

4. Logout dari akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula-mula ( yahoo )

5. Pergi kat Settings > Permissions >ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author. Klik grant admin privileges.

6. Nickname lama dan email lama boleh di remove, Sekarang blog tersebut menggunakan akaun gmail sepenuhnya.

Kalau ada 3-4 blog lain, ulanglah langkah di atas sehingga kesemua blog berkumpul di bawah satu username sahaja.


Sumber : borakkosong

Thank You For Reading Dear Viewers...Don't Forget To Drop Your Comments And Like..Much Love... -Y@NiE-

8 comments:

Hana said...

hana dah try,tapi bila klik here tu x jdi pn mcm awk ckp tu.dia kuar window utk mula bina blog tu.bkn dashboard blog lma kita.cmna ni?

.:Hana Hazel:. said...

haaa....dah blh dah ni....huhuhu...tqvm 4 da info yeap... :)

YaNiEz said...

orait hana.... =)

H.U.S.M.Y.N.A said...

Yani....mak lang pun jadi cam Hana tu....tak dak pun icon 'grant admin privileges' tu....
nama author guna akaun gmail tu dah muncul...nak tukar jadi admin tu cam na?...huhu...bingung...

Haryani said...

cuba maklang amik kat setting pastu permission...

Haryani said...

cuba maklang amik kat setting pastu permission...

H.U.S.M.Y.N.A said...

amek kat situ la...tapi x dak pon 'grant admin privileges' tu

Anonymous said...

Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I'll definitely return.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...