Monday, March 14, 2011

Tutorial : link blog org lain dalam post blog (khas utk maklang terchenta)

Assalamualaikum.....
baru2 ni maklang yanie ada komen, tanya macam mana nak letak link dekat blog waktu kita post benda pa pe...
maklang pun blogger jugak, tapi banyak sal masakan jer....die memang pandai masak...nak resepi pa pe tgk jer blog die oke... (maklang, tolong promote ni..hehehehe...) ok,ni komen maklang tuh...

nampak x explaination yanie kat atas 2???macam susah jer nak terang kalau guna ayat...huhuhu...so yanie buat la post tutorial ni khas untuk maklang....harap2 membantu... =) ok bagi yang belum tau, maklang nak letak link macam ni...


ni post yanie yang sebelum ni sal JANGAN PANDANG KAMERA tuh...
ok...first cam bese kena g 'NEW POST'....


next, tulis je la pa pe benda yang kita nak tulis...dalam ni yani tulis nama 'MAKLANG' sebab tutorial ni pun khas untuk maklang....tulis la banyak2 pun boleh...buat cerpen pun boleh...takde masalah... =)


ok, da habis tulis, highlightkan bahagian yang nak letak link tuh.....


da highlight tekan 'LINK' kt atas yang melambak2 tu....cam kat bawah ni haa....


pas tekan 'LINK' tu, keluar la cam ni...


dah keluar korang check dulu 'text to display'  tu betul ke x ayat yang kita nak wat link...bukan limit 1 perkataan jer..banyak2 pun boleh...takde masalah....pastu 'link to' tu pulak letak la link yang kita nak letak...lau nak senang bukak laman web tu n copy link dia jer....da siap tekan 'OK'...and hasil dia.....


tengok! kan da keluar...so boleh la maklang buat link pasni ea....hehehehe...nak explain kat komen takut maklang x faham pulak....ok,renung2kan n selamat beramal....tata titi tutu...


Thank You For Reading Dear Viewers...Don't Forget To Drop Your Comments And Like..Much Love... -Y@NiE-

5 comments:

H.U.S.M.Y.N.A said...

owh....bwtul la tu pakai link cam biasa.....ingatkan cam kat fb tu....bila kita tag...org yg kita tag akan dapat tau...melalui apa2 cam fb melalui notification....anyway...thanks yani....hehehe....terharu sbb promote blog sekali....

YaNiEz said...

hihihi.....bereh.... =)

H.U.S.M.Y.N.A said...

yani...nak tanya lagi neh....hehehe....cam na nak buat signature cam yani buat tu? teringin la gak...hehehe

YaNiEz said...

haa....sat2...nak cri link dia...
nti yani post lain...

H.U.S.M.Y.N.A said...

woraittttt....thank u naaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...