Sunday, July 26, 2009

jangan berduka....

Dalam menempuhi kehidupan ini, pelbagai dugaan dan ujian datang menduga. Dalam kehidupan ini juga kita akan bertemu dengan pelbagai ragam orang. Ada yang menghiburkan dan ada yang menyakitkan. Pengalaman yang di kutip juga ada yang manis dan ada yang pahit mengalahkan hempedu. Namun ingatlah, jangan simpan semua kisah sedih itu di dalam hati dan minda.

Jangan Berdukacita.

Jangan di kenang dan di imbas berulang-ulang kali. Kelak hanya akan menambah luka di hati. Dan selamanya luka itu tidak akan sembuh. Lalu jadilah kita orang yang sentiasa bermasam muka, bersedih hati lalu tiada semangat hidup. Tiada semangat untuk mengubah diri menjadi lebih baik.

Ubat hati yang paling mujarab adalah memaafkan dan melupakan segala kisah yang sedih dan hampa. Untuk menjadi seorang yang bahagia kita sepatutnya menutup lembaran kisah duka, simpan kemas dan rapi dalam lipatan sejarah dan usah di kenang semula. Biarkanlah kisah sedih itu terus kusam dan memburuk di situ dan biarkan ia lupus. Hidup ini penuh dengan warna-warni, maka teruskan hidup dengan mencari sinar baru yang lebih baik.

Terokailah hidup yang indah ini dengan azam dan semangat baru. InsyaAllah kebahagiaan yang di cari pasti akan di temui.

Orang yang suka mengenang hari yang lepas adalah orang yang rugi. Selalu bersedih mengenangkan perkara yang sudah tiada tidak menguntungkan. Sesungguhnya perkara yang sudah berlalu tidak mungkin dan mustahil akan berulang lagi. Menangis berairmatakan darah juga tidak mungkin dapat mengubah sejarah.

Hari lepas adalah sejarah yang tidak mungkin berulang dan hari esok adalah suatu mimpi yang tidak pasti..namun kita harus tabah dan berani menghadapi realiti kehidupan.

Kita hidup hari ini kerana apa yang telah kita lalui semalam, namun ingat, apa yang kital akukan hari ini belum tentu menjadi milik kita pada esok hari. Esok belum pasti menjadi milik kita. Dan Hanya Dia yang Tahu.

Jangan Sekali-kali Berputus Asa.

"Sesungguhnya tidak berputus asa dari rahmat Allah dan bantuan Allah itu melainkan kaum yang kafir"[Surah Yusuf:87]

"(Org2 yg mendustakan agama Allah itu telah di beri tempoh yg lanjut sebelum ditimpakan azab) hingga apabila Rasul2 berputus asa terhadap kaumnyha yang engkar dan menyangka bahawa mereka telah disifatkan oleh kaumnya sebagai org2 yg berdusta, datanglah bantuan Kami kpd mereka, lalu selamatkanlah sesiapa yg Kami Kehendaki.[ Surah Yusuf:110]

Jangan Berduka Cita, Maafkanlah..

"Dan org2 yg menahan kemarahannya, dan org2 yg memaafkan kesalahan orang" [Surah Ali Imran:134]

"Tolaklah (kejahatan yg ditujukan kpdmu) dgn cara yg lebih baik, apabila engkau berlaku demikian maka org2 yg menaruh perasaan bermusuhan dgnmu dgn serta merta akan menjadi seolah2 seorang sahabat karib.[Surah Fushshilat:34]

Wassalam.
Thank You For Reading Dear Viewers...Don't Forget To Drop Your Comments And Like..Much Love... -Y@NiE-

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...